نقش مهم “چلو” در غنی کردن موز های ایران
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: محوطه باستانی چلو نقش بسیار مهمی در غنی کردن موزه های ایران داشته است.
علی اکبر وحدتی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، منطقه خراسان شمالی، با اشاره به اینکه محوطهی تاریخی چلو در چهار کیلومتری شهر سنخواست از توابع شهرستان جاجرم در خراسانشمالی واقع شده است، افزود: کاووش این منطقه با کمک باستان شناسان ایتالیایی در پنج فصل صورت گرفت که به پایان رسیده است.
وی ادامه داد: طی کاووش های انجام شده به نتایج بسیار خوبی و برای اولین بار از فرهنگ بلخی- مروی دست یافتیم.
وحدتی اظهار کرد: طی کاووش های انجام شده اشیاء بسیار شاخص و یا تجملی از فرهنگ بلخی-مروی کشف شد که بسیاری از این اشیاء به مسائل روز مره و معیشت مردم مربوط می شد.
وی بیان کرد: این اشیاء نشان از آن دارد که فرهنگ بلخی- مروی محدود به کشورهایی همچون ترکمنستان و افغانستان نمی شود بلکه در دامنه های جنوبی کپه داغ و بخش های قابل توجهی از این استان وجود داشته است.
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به موارد فرهنگی همچون زغال، استخوان و اشیاء از این محوطه تاریخی توضیح داد: چلو در ایران بهترین اشیاء تاریخی را ارائه داد که نقش مهمی در غنی کرد موزه ها داشت.
وی تصریح کرد: قبل از چلو، در این استان یک سری اشیاء تاریخی بی شناسنامه ای وجود داشت که تاریخ دقیق این استان را نشان نمی داد اما با اشیاء کشف شده از چلو می توانیم به دست آورده های خوبی دست یابیم.
گفتنی است قدمت محوطه باستانی چلو که در منطقه سنخواست قرار دارد مربوط به سه هزار و ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است. این منطقه به دلیل وجود فاکتورهایی همچون جاده ابریشم، آب و خاک مناسب برای انجام فعالیتهای کشاورزی، معدن غنی و حضور جانوران متعدد برای شکار تبدیل به شهر شده بود. استقرار در این منطقه ۲۰۰۰ سال طول کشیده و طی انجام عملیات کاوشهای متعدد آثار تاریخی با ارزشی کشف شده است.